Cukier dla cukrzyków, czyli zalety ksylitolu

różne rodzaje cukru na łyżeczkach

Cukrzycy muszą szczególnie uważać na ilość cukru, jaką spożywają. Oznacza to, że rezygnują z ciast i słodyczy. Mogą jednak odetchnąć z ulgą, gdyż pojawił się ksylitol, czyli cukier brzozowy, który zawiera prawie połowę mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny. Jakie ma zalety i jak go stosować?

Czym jest cukier brzozowy?

Cukier brzozowy to pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy należący do alkoholi cukrowych, w którego cząstce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Jest przetwarzany w organizmie bardzo wolno, z minimalnym udziałem insuliny. Ma niższy indeks glikemiczny od cukru i jest bezpieczny dla diabetyków, gdyż jako naturalny stabilizator insuliny nie powoduje przyrostów ani spadków poziomu tego hormonu. Ponadto nie ma właściwości toksycznych, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, dobrze się wchłania, a metabolizuje bezpośrednio w komórkach. Cukier brzozowy możemy spotkać w owocach i warzywach, w przemyśle wytwarzany jest z włókien brzozy.

Jakie zalety ma cukier brzozowy?

Cukier brzozowy ma dwukrotnie mniej kalorii niż cukier, więc jest wskazany dla osób, które się odchudzają. Ksylitol ułatwia mineralizację, czyli przyswajanie minerałów przez organizm, np. wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco przy osteoporozie. Ponadto ogranicza rozwój drożdży i pleśni oraz ma działanie bakteriobójcze, co sprawia, że jest skuteczny w leczeniu wrzodów żołądka, które powoduje szczep Helicobacter pylori. Cukier brzozowy działa także bakteriobójczo, gdyż nie poddaje się fermentacji, a więc nie może być zamieniony na kwasy przez bytujące w jamie ustnej bakterie. Ponadto, bierze udział w utrzymaniu równowagi wapniowo-fosforanowej w ślinie, korzystnie wpływając na mineralizację szkliwa. Wpływa na pobudzenie produkcji śliny, czyli naturalnej ochrony szkliwa przed bakteriami, dzięki czemu chroni przed rozwojem próchnicy, a także likwiduje nieprzyjemny zapach z ust. Produkt w dobrej cenie -> https://www.aptekagemini.pl/santini-ksylitol-1000g.html

W tym dziale  Jak pielęgnować skórę suchą?

Pozytywne działanie cukru brzozowego

Cukier brzozowy pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit, dzięki czemu wspomaga także układ immunologiczny. Jest produktem odpowiednim dla diabetyków, gdyż nie tylko nie powoduje wahań poziomu insuliny, lecz także ma niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Dostarcza 40% mniej kalorii niż biały cukier (2,4 kcal/g), a jego słodkość jest podobna do słodkości sacharozy, więc nie używamy go więcej. Nie pozostawia również żadnego posmaku. Podobnie jak biały cukier można wykorzystać go w kuchni na szereg różnych sposobów. Nadaje się zarówno do potraw gotowanych, jak i pieczonych, gdyż jest odporny na wysoką temperaturę. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, więc można nim słodzić napoje. W przemyśle stosuje się ksylitol nie tylko jako niskokaloryczny środek słodzący, ale także jako emulgator, zagęszczacz, stabilizator i substancję pochłaniającą wilgoć.

Cukier brzozowy nie szkodzi osobo m chorującym na cukrzycę, a także wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne i działa przeciwpróchniczo. W związku z tym warto wprowadzać go do diety i zastępować nim cukier biały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *