Kakao – właściwości i wartości odżywcze

kakao

Kakao to napój, który każdy z nas kojarzy z dzieciństwa. Mleczny, słodki i pyszny dodatek do śniadania lub kolacji to jeden z najpopularniejszych napojów. Dlaczego warto go spożywać regularnie?

Kakao – właściwości

Kakao to sproszkowane nasiona owoców kakaowca, który występuje w północnej części Ameryki Południowej i Ameryce Środkowej. Jego cudowną moc docenili już Aztekowie, jak i Majowie, którzy nazywali go „napojem bogów”.

Kakao jest bogate w żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk oraz potas. Należy jednak bardzo starannie wybierać kakao, gdyż na rynku znajduje się bardzo wiele produktów, które zostały poddane obróbce oraz znalazł się w nich cukier oraz inne polepszacze smaku. Takie produkty najczęściej nazywane są „napojami kakaowymi”

Kakao jest również bogate w przeciwutleniacze, a przede wszystkim polifenole. Antyoksydanty, które również występują w kakao, pomagają zachować dobrą pamięć. Jest to zasługa przede wszystkim flawonoli.

Kakao zawiera również takie substancje jak kofeina oraz teobramina. Dzięki temu delikatnie pobudza, ale jednocześnie łagodzi stres. Jest to również skarbnica magnezu, który pomaga złagodzić stany depresyjne. Powinny o tym pamiętać osoby, które lubią dzień zaczynać od filiżanki kawy. Kakao jest również świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia.

Każdy miłośnik czekolady wie, że spożywanie czekolady oraz picie kakao wpływa na poprawę nastroju.

W tym dziale  Jak zadbać o włosy latem?

Kakao – pomoc w odchudzaniu

O tym, że walka o piękną sylwetkę jest trudna wie każda osoba, która chociaż raz próbowała diety. Każdy, prędzej czy później, ma moment załamania, w którym potrzebuje słodyczy. I tu kakao również może przyjść nam z pomocą!

Kakao jest nisko kaloryczne. Jedna łyżeczka naturalnego kakao to około 40 kcal. Warto pamiętać, że kakao jest wyjątkowo syte, a znajdujące się w nim tryptofany powodują, że wpadamy w ekstazę. Dodatkowo kakao hamuje apetyt na słodkie, słone, jak i tłuste potrawy. Epikatechina, która jest obecna w kakao, pomaga spalić tłuszcz.

Kakao jako afrodyzjak

W kakao znajduje się również teobramina, która działa podobnie jak kofeina. Zwiększa działanie serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny, dzięki temu, już od najdawniejszych czasów kakao było uznawane za napój miłości.

Z nasion kakaowca produkowana jest również czekolada, która również uznawana jest za skuteczny afrodyzjak.

Jak wykorzystać kakao?

Warto pamiętać, że kakao to napój, który sprawdzi się przede wszystkim w zimne i dżdżyste dni. Nie tylko nas rozgrzeje, ale również pomoże uporać się z dokuczliwym kaszlem. Warto jednak pamiętać, że można go wykorzystać również do wypieków cist, bab, pierników czy ciasteczek.

Chcąc przemycić kakao do diety dzieci warto nim posypać makaron z twarogiem czy pierogi z serem.

W tym dziale  Pieczywo chrupkie - czym różni się od innych rodzajów pieczywa?

Wybierając kakao należy zwrócić uwagę, by miało ono jak najwięcej naturalnego kakao. Należy rezygnować z kakao, które ma dodatek cukru, soli, aromatów, węglanu magnezu czy węglanu wapnia. Dotyczy to również czekolady, która powinna być w jak największym stopniu wytworzona z ziaren kakaowca.

Dodaj komentarz